Articles divulgatius

Article a Eines per a l'esquerra nacional

PDF Imprimeix Correu electrònic

Símbols banals? De la insostenible lleugeresa a l'anàlisi pràctica de la identitat

Publicat a la Revista Eines de Tardor de 2008 presenta una reflexió sobre dos estudis: les Representacions simbòliques de la identitat nacionalEls referents nacionals entre els joves nouvinguts, realitzats ambdós pel GEI.

Els símbols de la identitat nacional esdevenen banals quan són indiscuts però a Catalunya tant la identitat nacional catalana com l'espanyola estan en qüestió. Això permet que l'estudi dels símbols esdevingui plenament rellevant per entendre les clivelles socials que ens afecten i més en el cas dels joves, que emfasitzen aspectes culturals que els permetin identificar-se creant referents simbòlics propis.

 

Article a Llengua i ús

PDF Imprimeix Correu electrònic

La llengua com a variable d'identitat

Publicat per Marta Rovira al número 42 de Llengua i ús (segon quadrimestre 2008) a partir de l'estudi de les Representacions simbòliques de la identitat nacional.

El fet de parlar una llengua implica interioritzar una determinada consciència nacional? El que es desprèn de l'estudi Les representacions simbòliques de la identitat nacional és que sí, que la variable llengua és la més determinant en la identificació nacional, tot i que això no vol dir que determini tots els casos. L'article resumeix les principals dades aportades per un estudi sobre la llengua com a variable l'identitat, des de la dimensió simbòlica fins a la construcció de l'alteritat.

 

Guardonats amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012

El nostre treball 'Camins cap a la llengua. Models d'incorporació a l'ús del català de les persones d'origen castellanoparlant' fou guardonat amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans

© 2018 Grup d'Estudis de les Identitats