Referents nacionals

PDF Imprimeix Correu electrònic
Estudis realitzats pel grup

“Els referents nacionals entre els joves nouvinguts”

Per encàrrec de la Secretaria General de la Immigració de la Generalitat de Catalunya

L’estudi que presentem analitza des d’una perspectiva inèdita la integració dels immigrants a Catalunya. Sorgeix de formular la pregunta, en el marc de la nova immigració, de com els referents nacionals catalans poden contribuir a l’arrelament de les persones que han arribat a Catalunya per iniciar una nova trajectòria vital.

Tenint en compte l’arribada d’un elevat nombre de persones de l’estranger per viure a Catalunya en els darrers anys, es fa evident que el país necessita fer un esforç per acollir i integrar la nova població. Cal pensar, a més, que una proporció elevada dels nouvinguts només fa un any que és a Catalunya. Això, per tant, ha de despertar per part de les institucions la preocupació per la cohesió social. I de retruc, la preocupació sobre si s’estan fent els esforços necessaris per explicar el país a les persones nouvingudes. En el conjunt d’aquestes, són especialment importants els alumnes nouvinguts que passen per les nostres escoles, que són els que tenen un accés més directa i natural a la llengua i la cultura catalanes.

L’estudi es basa en un treball de camp qualitatiu realitzat durant els mesos d’octubre i de novembre de 2007. Concretament, es van entrevistar una trentena de nois i noies que cursaven batxillerat o cicles formatius. Alumnes de molt diverses procedències i repartits per tot el territori de Catalunya, en 6 centres de secundària. Alumnes que tenen diverses situacions quant a la seva estada a Catalunya, tot i que molts fa pocs anys que hi viuen. Una realitat que és de fet ben present als instituts catalans, l’arribada constant d’alumnat provinent de l’estranger.

S’han analitzat els discursos que fan sobre la seva estada a Catalunya, la manera com viuen el procés migratori, la seva integració lingüística, el nivell de coneixement dels símbols catalans. A partir de variables objectives, s’ha pogut analitzar quins són els condicionants en termes d’origen, trajectòria i posició social que determinen la seva visió del país i la seva perspectiva d’arrelament.

L’estudi pretén fer una lectura de la situació actual del procés d’integració dels joves nouvinguts (estem parlant d’alumnes d’entre 17 i 18 anys). Una lectura que ens permet copsar alguns canvis molt recents que s’han produït a la nostra societat, respecte de la creixent diversitat cultural, respecte de l’aprenentatge del català a les Aules d’acollida, respecte de la situació política mateixa del país.

Documents relacionats

 

Guardonats amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012

El nostre treball 'Camins cap a la llengua. Models d'incorporació a l'ús del català de les persones d'origen castellanoparlant' fou guardonat amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans

© 2018 Grup d'Estudis de les Identitats