Símbols i identitat nacional

PDF Imprimeix Correu electrònic
Estudis realitzats pel grup

“Les representacions simbòliques de la identitat nacional”

Per al Centre d’Estudis de Temes Contemporanis

El Grup d’Estudi de les Identitats ha realitzat un primer estudi sobre la identificació dels joves catalans amb els símbols nacionals. L’objectiu de l’estudi era dur a terme una primera aproximació a un ítem que és nou en la investigació sociològica catalana: els símbols nacionals.

Es tracta, a més a més, d’establir una tipologia de perfils d’identificació simbòlica nacional, tenint en compte la complexitat del context social català en relació amb la qüestió nacional.

Certament, el fet nacional és una qüestió molt present en els mitjans de comunicació, però els discursos que hi apareixen poden oferir una imatge molt esbiaixada de la realitat social del país. És que el pot succeir amb els conflictes simbòlics que darrerament s’hi manifesten. És per això que aquest equip d’investigadors va decidir aventurar-se a investigar sobre la rellevància social dels símbols que tenen una significació nacional.

L'estudi inclou una enquesta a 1.000 joves de 4t d'ESO de tot Catalunya; una sèrie d'entrevistes a entitats, partits polítics i empreses que constitueixen canals de distribució d'elements simbòlics, i una anàlisi comparativa de l'ús dels símbols catalans a la Catalunya Nord.

Documents relacionats

 

Guardonats amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012

El nostre treball 'Camins cap a la llengua. Models d'incorporació a l'ús del català de les persones d'origen castellanoparlant' fou guardonat amb el premi Jaume Camp de Sociolingüística 2012, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans

© 2018 Grup d'Estudis de les Identitats